Olijven op Kreta en de olijffabrieken

Olijven op Kreta

Het is de perfecte periode om olijven te plukken en naar de fabriek te brengen. Er zijn heel veel olijven op Kreta. 6% van de olijfolieproductie over de hele wereld komt hiervandaan. Overal op Kreta komen de mensen bij elkaar om de olijven uit de bomen te halen en te verzamelen. Dit gebeurt meestal met een machine die tegen de olijven slaat. Vervolgens worden de takjes en enkele blaadjes eruit gefilterd en kunnen ze in de zak. De zakken worden later naar de fabriek gebracht, waar de olijven worden geperst. Kreta staat vol met deze fabrieken, de meeste dorpen hebben er wel een!

Olijven op KretaOlijfbomen op Kretaolijven oogst op KretaOlijven rapen op KretaOlijvenfabriek op Kretaextra virgin olive oil

Zodra alle bomen zijn gedaan worden de zakken met olijven naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden ze geperst en verder verwerkt tot olie. Ook wordt in de fabriek de kwaliteit van de olie bepaald. Dit jaar is het erg druk bij de fabrieken, omdat het een heel goed jaar is voor olijven op Kreta. Het is soms wel grappig om te zien hoe iedereen elkaar helpt met de olijven. Hele families en vriendengroepen komen bij elkaar om de olijven te oogsten.

olijf KretaOlijf olie makenolijf olie op Kretaolijven olie op Kretaolijven van Kretaolijvenfabrieken op Kreta

Uiteraard hebben we ook weer een aantal nieuwe wandelingen en andere excursies uitgezet voor volgend jaar. Bijvoorbeeld de wandeling naar kavoussi. Onderweg kom je een olijfboom tegen die wel 3300 jaar oud is. Dit is ook de oudste olijfboom van Kreta. Daarnaast loop je door een geweldig kloof en kom je op de top van een berg waar je een schitterend uitzicht hebt.

Kreta wandelenMediteraanse wandelingenuitzicht in de bergen op KretaWandelen op Kreta

Wandelen op Kreta: Hier kunt u meer informatie vinden over de wandelingen die we hebben op Kreta. Bent u een ervaren wandelaar of wilt u het juist graag een keer proberen? Alles is mogelijk. We hebben zware wandelingen voor de ervaren wandelaar, maar ook hele makkelijke wandeling voor de beginner.