Winter op Kreta: Kerst op Kreta en nieuwjaar

Onderstaand vindt u een overzicht van alle excursies en activiteiten die wij speciaal organiseren tijdens de feestdagen in de winter op Kreta. Elke tour is erop gericht u zoveel mogelijk van Kreta te laten zien, of dat nu gaat om cultuur, natuur of tradities. Ook willen we u graag een kijkje laten nemen bij de viering van kerst op Kreta. Natuurlijk besteden we in de accommodatie zelf veel aandacht aan het Kerstdiner en de feestelijke viering van Oudejaarsavond. We nodigen u van harte uit aan alle tochten deel te nemen, maar u kunt natuurlijk ook zelf een keus maken voor een onvergetelijke viering van uw kerst op Kreta.

Onbekend Kreta
We vertrekken in de ochtend naar een museum waar u de geschiedenis van het maken van olijfolie en wijn kunt bekijken. Daarna bezoeken we een olijfoliefabriek en het wijngebied van Kreta via vele bergdorpjes waar u kennis kunt maken met de lokale bevolking. Op de terugweg stoppen we in een plaatselijk ‘kafeneion’ (Grieks koffiehuis).

Bergdorpen wandeling
Een makkelijke wandeling door idyllische bergdorpjes waar u kennis maakt met het Kretenzer landbouwleven. We vertellen u over de kruiden en het algemene gebruik in de Griekse mythologie en heden ten dage. Een heerlijke tocht die we besluiten met een stevige typisch Kretenzer maaltijd direct uit een authentieke houtskooloven.

Kerstmarkt in Heraklion
We vertrekken om 11.00 uur richting centrum Heraklion waar  de Griekse kerstsfeer in vol ornaat kunt beleven. Vanaf elke straathoek schallen Griekse en Engelse Kerstliedjes, alle etalages zijn prachtig versierd, er zijn Kerststalletjes te bewonderen op het Vrijheidsplein, de feestelijke verlichting en het aangelegde kunstijsbaantje doen de rest. Zo maakt u kennis met kerst op Kreta.

De Rakistokerij
Een wintervakantie op Kreta is niet compleet zonder een bezoek aan de stokerij. U kunt van dichtbij meemaken hoe de raki gestookt wordt. Terwijl de ‘kazani’ (de ketel) zijn werk doet, grillen wij vlees en proeven we de eerste raki, genietend van de live muziek om ons heen. Een typisch Kretenzer avond die u mee gemaakt moet hebben.

Kreta eco-dag
We bezoeken een ecologisch park waar ons op traditionele wijze alle oude Kretenzer ambachten worden getoond. Naast het raki stoken ziet u hier een kaarsenmakerij, pottenbakkerij, het houtsnijwerk, een imker, etc… Er is kruidenzolder waar u alles te weten kunt komen over kruiden die op Kreta groeien en al duizenden jaren gebruikt worden. We bezoeken de kleine bijbehorende boerderij en drinken koffie op het Griekse pleintje.

Rivierentocht
Een prachtige natuurwandeling van 10 á 12 kilometer langs een rivierbedding waar in dit jaargetijde regelmatig een bodempje water staat. Deze wandeltocht is geschikt voor jong en oud.  Tijdens onze wandeling bezoeken we een traditioneel Griekse kafeneion en genieten van de rustgevende sfeer van de natuur.

Cultuur en pottenbakken
We maken een korte wandeling door een oud bergdorp waar we een klooster bezichtigen. Hierna vertrekken we richting de pottenbakkerij waar u ook zelf achter het wiel plaats mag nemen. Het resultaat van uw creatief met klei ervaring wordt door de pottenbakker in de oven afgemaakt. Alle creaties komen naar de accommodatie zodat u deze mee naar huis kunt nemen.

Griekse kookworkshop
Een ééndaagse cursus waarin u kennis maakt met de Griekse keuken. We leren u de basisbegrippen van het koken met olijfolie en het gebruik van onze kruiden. U leert een aantal typisch Griekse gerechten te bereiden zowel op vuur als in de traditionele houtoven.

Grotbezoek
Wandelend door de dorpjes Pano Gouves, Koxari en Skotino bezoeken we de grot van Skotino. We bezoeken gezamenlijk de eerste kamer van de grot, waarna de liefhebber onder begeleiding meegaat naar de dieper gelegen tweede kamer waar u zich kunt verwonderen over het intrinsieke gangenstelsel en kunt genieten van de aanwezige stalagmieten en stalactieten.

Kerstsafari
Een offroad jeepsafari naar 2000 meter hoogte. Via de binnenlanden van Kreta gaan we zo hoog mogelijk in de hoop sneeuw te treffen. Meestal ligt er sneeuw op deze hoogte in de winter op Kreta. Een avontuurlijke dag die U gegarandeerd langs plekken voert waar anderen niet komen. Het kan koud zijn in de bergen dus neemt u vooral warme kleding mee.

Outdoor koken
We vertrekken richting bergen voor onze Griekse kookmiddag op locatie. We koken en grillen hier buiten bij een pittoresk klein kerkje. We leren u verschillende Griekse gerechten te bereiden. Heeft u een verzoek voor het maken van een bepaald gerecht? Laat het ons weten dan leren we u dat ook!

Duiken in de winter op Kreta
We organiseren in samenwerking met een volledig gecertificeerde duikschool een mooie winterduik in de Egeïsche Zee. Ook de beginner mag mee, voor hem of haar organiseren we een introductieduik met instructeur en theorieles.

Het kan in de winter zelfs sneeuwen op Kreta!

Voor meer informatie over onze excursies, kunt u terecht op onze Excursie pagina of stuur een e-mail naar: zorbasidsland@gmail.com