Kreta: eiland vol mogelijkheden
Naast al het natuurschoon, de heerlijke zon, de prachtige stranden en de welbekende gastvrijheid biedt Kreta een scala van mogelijkheden voor de cultuur en geschiedenis liefhebber. Elk dorp heeft zijn eigen verhaal, elke kerk zijn eigen Heilige, elke opgraving zijn eigen mythes en legenden en elk jaargetijde zijn eigen tradities. Via onze cultuur excursies kunt u met al deze kanten van Kreta kennis maken.

De olijf oogst
Zodra de zomer zijn werk gedaan heeft is het tijd voor het oogsten van de olijven. Wij nemen u mee naar de velden waar u de bedrijvigheid mee kunt maken. U ziet hier hoe de olijven uit de boom getikt worden, opgevangen worden met de netten en netjes gezeefd worden. Naderhand nemen we u ook mee naar de olijfolie fabriek zodat u het gehele proces van olie maken heeft leren kennen.

De wijn proeverij
Half Augustus is het tijd voor het plukken van de druiven waarna in vele dorpen grote wijnfeesten gehouden worden. Tijdens deze feesten wordt de wijn nog vaak traditioneel met de voeten gestampt. Wij nemen u mee naar een wijn proeverij waar de wijn in oude houten vaten ligt te rijpen en u alle uitleg krijgt over het maken van wijn, de verschillende druifsoorten, etc. Natuurlijk proeven we ondertussen de meest heerlijke wijnen.

De Raki stokerij
Na het maken van de wijn wordt het overblijfsel van de druiven naar de branderij gebracht. Het branden van het overblijfsel tot de lijf drank van de Kretenzer is een groot feest op zich. We nemen u mee naar de stokerij waar u de eerste Raki mag proeven onder het genot van een simpele bbq en live Kretenzer muziek.

Verlaten dorpen
De welvaart heeft ervoor gezorgd dat meerdere berg dorpen op het eiland, in de jaren 60, van het ene moment op het andere zijn verlaten. Lege huisjes met persoonlijke bezittingen nog op de keuken tafel geven een indrukwekkend idee van de leefsituatie destijds. We maken een prachtige wandeling door een van deze dorpen waarbij u het gevoel krijgt terug te gaan in de tijd.

Kaas maken en pottenbakken
Sinds jaar en dag staat Kreta bekend om zijn heerlijke kazen, gemaakt door de schaap herders in de bergen. We bezoeken een van deze herders in zijn hut waarna we mee mogen maken hoe de kaas van begin tot eind gemaakt  wordt. Een ander zeer bekend product is het handgemaakte aardewerk. We nemen u mee naar een traditionele pottenbakker waar u ook zelf achter het wiel mag plaats nemen.

Introductie in de Griekse taal
Het Grieks is een prachtige taal die voor de buitenstaander helaas niet te begrijpen valt en toch is Grieks een groot onderdeel van alle Europese talen. In een halve dag zorgen wij ervoor dat u enig inzicht in de taal krijgt en uiteindelijk kunt groeten, iets te drinken kunt bestellen en kunt bedanken in volmondig Grieks.

Archeologie
Kreta is een opeenhoping van archeologische opgravingen waarvan Gortys, Faestos en Knossos de belangrijkste en bekendste zijn. Deze opgravingen zijn het hele jaar door te bezoeken en vrij eenvoudig te bereiken met eigen vervoer. Wij helpen u graag verder met route kaarten en uitleg wanneer u daar behoefte aan heeft.